Paleta de culori este una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui să le luați atunci când decorați o casă. De la culoarea vopselei la țesături și finisaje, culoarea poate avea un efect mare asupra aspectului și felului cum vă veți simți în casa voastră.
Atunci când încercați să transmiteți ceva prin designul interior, nu există o modalitate mai bună de a face acest lucru decât prin culoare. Astfel, alegerea unei palete de culori este atât partea cea mai importantă, cât și cea mai descurajantă pentru mulți, atunci când vine vorba de decorarea caselor lor.
Culorile au cel mai mare impact asupra atmosferei pe care o creați. Un dormitor, de exemplu, trebuie să fie calmant și relaxant pe câmd un living trebuie să fie incitant și energizant și așa mai departe.
De asemenea, culoarea poate modifica starea de spirit a unei persoane, poate incita furia sau evoca fericirea. Chiar și așa, majoritatea oamenilor nu petrec mult timp gândindu-se la efectele culorii în casele sau birourile lor. Cu toate acestea, designerii și proprietarii de case ar trebui să folosească culorile cu înțelepciune pentru a crea atmosfera dorită în fiecare spațiu.
Câteva reguli de alegere a culorilor care vă vor ajuta, în lipsa unui designer de interior, să creați paleta de culori care se potrivește cel mai bine stilului, personalității voastre.
- 60-30-10, poate cea mai veche regulă de design interior
Culoarea principală ar trebui să reprezinte 60% din culoarea utilizată în designul camerei. Aceasta include de obicei culoarea peretelui, culoarea podelei (covoare sau covor) și o piesă de mobilier sau două. Poate include și perdelele sau draperiile.
Culoarea secundară va reprezenta 30% din schema dvs. de culori. Astfel, culoarea secundară nu concurează pentru atenție ci contrastează cu culoarea principală. Fiind o culoare diferită, culoarea secundară creează profunzime și interes pentru decorul casei sau camerei voastre.
Culoarea accent, în proporție de 10% va avea ca scop să ofere un interes și un contrast mai mare schemei de culori
- Principiile de bază pornite de la roata culorilor
Roata culorilor este un ghid excelent pentru a ajuta la potrivirea culorilor pentru designul interior. Acest cerc de culori prezintă în primul rând culorile primare, secundare și terțiare.
Culori complementare (opuse) – sunt culorile aflate diametral opus pe roata de culoare și de obicei sunt folosite în cantități mici, cu rol de culoare de accent.
Culori triadice – formează un triunghi pe roata culorilor și pot fi folosite în rolul de culori de accent, dar trebuie să fie foarte bine echilibrate, pentru a nu se obține efectul de camera încărcată.
Culorile analoage (alăturate) – sunt culorile așezate una lângă cealaltă pe cercul chromatic.
Culorile monocromatice – se folosește o singură culoare, dar în nuante mai închise sau deschise (gândiți-vă că este amestecată cu alb sau negru și se obțin diferite tonuri).
Culorile calde și reci – sunt folosite pentru a crea starea de spirit într-o cameră. Culorile reci sunt albastru, verde, violet, iar cele calde roșu, galben și oranj.
Nonculorile – nu se găsesc pe cercul culorilor, dar joacă un rol important în designul interior; ele sunt alb și negru. Dacă albul este alăturat unei culori, o închide. În schimb, negrul așezat lângă o culoare o luminează.
- Regula celor trei
Regula celor trei este similară cu selecția pornită de la roata culorilor, doar că nu trebuie să utilizați roata pentru a determina cele trei culori pe care le utilizați, ci alegeți culorile fie coordonate sau contrastante. Decizia o luați în funcție de cum vreți să fie decorul, armonios și relaxant sau interesant și dinamic.
Cum alegeți mobilierul și decorațiunile interioare?
Vom fi atenți să nu selectăm mai întâi culoarea peretelui. Vopselele de perete sunt ieftine și pot fi create în orice culoare și în orice nuanță doriți. Cel mai bine este să începeți cu articole mai greu de găsit, cum ar fi mobilierul sau covoarele. După ce ați selectat mobilierul, puteți trece la culoarea peretelui. Mulți oameni preferă ca culoarea lor să nu fie pe pereți, ci în accesorii sau mobilier. Alții, dimpotrivă, preferă mobilierul mai neutru, contrastat de pereții îndrăzneți și puternici.
Începeți de la început. Începutul ar putea fi o cameră centrală sau o sală din față sau intrare. Există o culoare sau un set de culori care vă plac în mod deosebit? Aveți tendința de a prefera albastrul, galbenul, verdele? Începeți cu o culoare care vi se potrivește cel mai bine.
Alegerea mobilierului mai întâi vă ajută să vă orientați mai ușor către o anume paletă de culori. Dacă vă simțiți atrași de culori puternice și luminoase pentru scaune și canapele, o culoare neutră a peretelui este ușor de realizat. Dar dacă te îndrăgostești de o canapea și vine doar în culori neutre? Atunci s-ar putea să doriți să vă schimbați culoarea peretelui pentru a vă adapta la această schimbare neașteptată a planului. Amintiți-vă: opțiunile de vopsea sunt infinite, dar mobilierul vine într-o selecție specifică de forme și culori.
Până la urma urmei, indiferent cum veți alege culorile în casa voastră, fiți curajoși și bucurați-vă de alegerea fiecărei culori, a fiecărei piese de mobilier sau decorațiune. Alegerea culorilor este o aventură iar culoarea și designul din casa voastră ar trebui să reflecte oamenii care locuiesc în interior.